Leczenie arytmii akceleratorem
25 stycznia 2017, 12:51W przyszłości zamiast stosować w przypadku arytmii ablację wybranych tkanek cewnikiem, będzie się można posłużyć jonami z akceleratora cząstek.
Składnik warzyw i ziół poprawia leczenie trójujemnego raka piersi
24 stycznia 2017, 16:57Luteolina, przeciwutleniacz, który należy do flawonów i występuje m.in. w selerze, zielonej papryce, marchwi, oliwie czy oregano, zmniejsza ryzyko tworzenia przerzutów trójujemnego raka sutka.
Windows 10 najbezpieczniejszy. Jak lepiej chronić naszą prywatność przed Microsoftem?
20 stycznia 2017, 16:40Internet Storm Center informuje, że Windows 10 jest najbezpieczniejszą z dotychczasowych edycji Windows. Organizacja, która monitoruje bezpieczeństwo internetu opublikowała też zestaw porad, jak spowodować, by system wysyłał do Microsoftu mniej informacji.
Chorzy z zespołem metabolicznym potrzebują więcej witaminy E
19 stycznia 2017, 06:32Chorzy z zespołem metabolicznym potrzebują większych ilości witaminy E.
Tańszy LiDAR nadzieją dla autonomicznych samochodów
11 stycznia 2017, 09:28Waymo, firma, która w ramach konglomeratu Alphabet zajmuje się rozwojem autonomicznych samochodów, obniżyła koszty czujników LiDAR o 90%. To bardzo dobra informacja dla rynku autonomicznych samochodów.
Związek z cykorii na choroby neurodegeneracyjne
11 stycznia 2017, 06:47Kwas cykoriowy (CA), który występuje nie tylko w cykorii podróżnik, ale i jeżówce purpurowej, sałacie czy mniszku, może pomóc w redukowaniu zaburzeń pamięci związanych z chorobą Alzheimera (ChA).
Mitochondrialne leczenie poudarowe
10 stycznia 2017, 13:19Mitochondria neuronów są zwykle długie i cienkie, a po urazie mózgu, np. udarze, szybko stają się rozdęte i dysfunkcjonalne. Naukowcy po raz pierwszy udokumentowali ten fenomen w czasie rzeczywistym w żywym narządzie.
Oporni pomagają wrażliwym
28 grudnia 2016, 11:02Bakterie wrażliwe na antybiotyki mogą przeżyć, jeśli w ich otoczeniu znajduje się dostatecznie dużo komórek bakteryjnych, w których zachodzi ekspresja czynnika dezaktywującego lek.
Jeden posiłek to 10 utraconych kg poziomu próchnicznego
23 grudnia 2016, 11:42Każdy zjadany przez nas posiłek to dla Ziemi koszt 10 kg utraconego poziomu próchnicznego - przestrzega Julian Cribb, autor książki "Surviving the 21st Century".
Wzmacnianie kości za pomocą komórek z płynu owodniowego
21 grudnia 2016, 07:10Brytyjscy naukowcy przekonują, że za pomocą komórek macierzystych pozyskanych z płynu owodniowego uda się w przyszłości wzmocnić kości i zmniejszyć liczbę złamań u osób z osteoporozą, wrodzoną łamliwością kości czy astronautów podczas długich misji w warunkach mikrograwitacji.